Pse një lloj djathi quhet kaçkavall?
Natyrisht që bëhet fjalë për një lloj djathi të shijshëm dhe që të gjithë e njohin, por pakkush e di origjinën e këtij emri disi të çuditshëm. Në fakt ajo duket se është e sigurtë është pikërisht origjina e këtij djathi dhe është Italia. Dhe këtë e vërteton më së miri edhe shpjegimi i kësaj lloj kompozite në dukje e pakuptueshme që formohet nga dy fjalë italiane: cacio (djathë) dhe cavallo (kalë). Po ç’lidhje, mund të pyesë me të drejtë dikush, ka djathi me kalin? Në të vërtetë edhe në vendin e origjinës, pra në Itali, ekzistojnë variante nga më të ndryshmet në lidhje me etimologjinë e djathit kaçkavall, duke pretenduar, spas krahinave të caktuara, autorësinë e prodhimit të tij. Ishin fillimisht napoletanët, të njohur për fantazinë dhe kreativitetin e tyre, që ia atribuan trevës së tyre, Campanias, prodhimin e këtij lloj djathi. Dhe këtë e shpjegojnë me faktin, sipas tyre, se një prodhues i një djathi të tillë i vuloste rrotat e djathit me një vulë që përmbante figurën e një kali. Pra, sipas tyre, njerëzit kur e kërkonin në treg thoshin il cacio a cavallo, për ta dalluar nga djathrat e tjerë. Dikush tjetër ka hedhur tezën se emri vjen nga që e transportonin për në treg me kuaj, ngaqë në atë kohë nuk ekzistonin makina e kështu me radhë. Ndërsa sipas një varianti tjetër, i cili considerohet edhe si më i besueshmi, emri tij lidhet pikërisht me teknikën e prodhimit të tij. Kështu pasi e përfundonin prodhimin e tij në nënyrë artizanale, për ta staxhionuar e futnin nga dy e nga në trasta, si hejbe dhe e varnin në tra si kaluar në kallë për ta kulluar. Që këtej pra edhe shprehja cacio a cavallo e cila me kalimin e kohës u transformua në caciocavallo, përt të ardhur edhe tek ne në formën që e njohim si kaçkavall. Pavarësisht nga origjina dhe autorësia e tij rëndësi ka që është një nga djathrat më të kërkuar dhe më të shijshëm.
Mbështetni autorët dhe abonohuni në përmbajtje
Këto artikuj janë premium. Zhbllokoji për të lexuar të gjithë artikullin.